- Soya mengandungi kandungan protein 50% bagi setiap 100 g kacang soya, merupakan 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih daripada telur.
- Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium, manganes, magnesium, iron dan posporus serta kaya dengan vitamin A,B,C,D dan lecithin.
- Mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga.
- Protein soya merendahkan paras kolestrol.
- Air soya membantu proses tumbesaran.
- Air soya sesuai bagi mereka yang sedang diet.
- Pengambilan soya mampu menghalang penyakit berbahaya seperti sakit jantung.
>Kesimpulannya, kacang soya amat baik, selamat, berzat, murah dan sesuai bagi semua lapisan umur.
Posted By : S20545
Updated By: S21497
Updated By: S21497
No comments:
Post a Comment